Under senaste året har fallen av hudcancer fortsatt att öka och är nu den högsta noteringen någonsin – knappt 4500 elakartade fall per år, vilket är mer än fyra gånger så många som i början av 90-talet.
Samtidigt har antalet personer som dör av melanom inte ökat i samma takt, visar en rapport från Regionalt Cancercentrum i Linköping – 2018 dog 508 patienter i sjukdomen.
Men det finns regionala skillnader.
Fler tjocka melanom i norr
Stockholm/Gotland ligger klart bäst till, vilket enligt RCC sannolikt kan bero på bättre tillgång till sjukvård än i övriga sjukvårdsregioner och att man söker vård tidigt.
Boende i de norra regionerna har, sett till andel per befolkning, bland de tjockaste maligna melanomen vilket också innebär större risk för att drabbas av spridd hudcancer.
– Det kan finnas en annorlunda sökkultur här uppe, att man inte går till sjukvården för någon liten prick, säger Richard Lindström, överläkare på Hudkliniken i Umeå.
Viktigt med tidig upptäckt
I det svenska nationella vårdprogrammet för melanom poängteras vikten av att man söker tidigt för hudförändringar.
Men enligt läkare Richard Lindström arbetar man från vårdens sida i dag inte med någon särskilt riktad uppmaning mot folk i de nordliga delarna.
– Vi har ingen pågående informationskampanj riktat just till norra Sverige. Det handlar bara om allmän upplysning.
Hör överläkarens teorier om varför man är sämre på att kolla upp prickar i de norra delarna av landet i klippet ovan.
Kort statistikjämförelse
Norra regionen har sedan registerstart 1990 haft en högre andel tjocka melanom än övriga sjukvårdsregioner i Sverige.
I snitt i de nordligaste länen, Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten, har över tolv procent av diagnoserna konstaterat melanom som är över 4 millimeter tjocka. För Stockholm-Gotland är det i jämförelsevis drygt åtta procent av fallen som tjocka melanom konstaterats.
Snittet för hela landet säger att 10,3 procent av fallen rör melanom tjockare än fyra miliimeter.
Ju tjockare melanom desto större spridningsrisk.