Hör klimatrådgivaren tips hur man ska tänka kring ett energisnålt hus i klippet ovan. Foto: SVT

Lågt intresse för solceller i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Västerbottningarna är långsamma med att uppgradera sin elförsörjning och bygga solcellsanläggningar.
Detta trots att man kan få ett statligt investeringsstöd från Länsstyrelsen på runt 30 procent av installationskostnaderna.
– Det finns väl en myt kanske någonstans, att det lyser inte så mycket sol här, säger Klimatrådgivaren Eduardo Pettersson.

Intresset i Sverige har ökat för solceller. Men i Västerbottens län är det generellt ett lågt intresse jämfört med andra län med liknande befolkningsmängd. Västerbotten hade bara 76 ansökningar om solcellsstöd förra året.

Bostadsföreningen Skogen i Umeå är en av de i Västerbotten som tagit steget till att få sina hus solcellsförsöjda. Solcellspaneler står nu ungefär för 10 procent av husens elförsörjning.

– Det var kostnaden och nyfikenhet som gjorde att vi satsade på det. Sedan ligger det i tiden. Någon ska vara först, säger Hans-Erik Von Ahn, föreningens vicevärd.

”En myt att solen inte lyser så mycket”

Klimatrådgivaren Eduardo Pettersson menar att det inte finns någon anledning att vara rädd för att det inte skulle löna sig att börja använda solproducerad ström även i Norrland.

– Det finns väl en myt kanske någonstans, att det lyser inte så mycket sol här och så vidare. Men om man bara tittar på solkartor så är det fullt möjligt att ha solceller i norra Sverige, säger han.

Ett orosmoln på solcellshimlen

Det finns dock just nu ett litet orosmoln på solcellshimlen. Investeringsstödet var åren 2016-2017 runt 20 procent av anläggningskostnaderna och nu har det gått upp till 30 procent 2018.

Men nu efter valet menar klimatrådgivaren Eduardo Pettersson att det finns en ovisshet i hur det blir med stödet och att det här kan leda till en osäkerhet för nya solcellsanvändare.

– Det är ju en långsiktig investering och då är det nog många som funderar hur man ska tänka med att den ska bära sig och vilken payoff-tid man får på en energilösning som kanske ska stå sig  20-30 år, säger Eduardo Pettersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer