Trafikverket har gett grönt ljus för den här dragningen av Västra länken.

Västra länken överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Trafikverket fastställt arbetsplanen för Västra Länken i Umeå kom de väntade protesterna.

Det har varit många turer kring dragningen av Västra länken i Umeå och dess vara eller icke vara. Trafikverket godkände i slutet av januari arbetsplanen som skickats in för att fastställa Västra länken, men nu har beslutat överklagats – som väntat.

– Sådana här stora projekt väcker väldigt stort intresse och det finns alltid en risk med att stora projekt överklagas. Men det är inlagt i tidsplanen att överklaganden kan komma och bromsa projektet, sade Hans Lindberg (S) till SVT Nyheter Västerbotten vid månadsskiftet när Trafikverket godkänt arbetsplanen för vägdragningen.

Överklagandetiden sattes till den första mars, men redan nu har flera överklaganden lämnats in.

– Det är framför allt lokaliseringsbeslutet som man vänder sig emot, säger Urban Larsson, Trafikverkets huvudprojektledare för Västra länken, till Västerbottens-Kuriren.

Kritiskt kommunalråd

Kommunalråd Hans Lindberg (S) är besviken över överklagandena.

– Umeå behöver en ny trafikled för att förbättra miljön i centrum, och de som överklagar måste ta ansvar för Umeås utveckling. Att fördröja det innebär att Umeå kommer få sämre luft fram till det är byggt, säger Lindberg till SVT.

– Det är allvarligt att vi inte kommer vidare. Däremot finns det i planen en viss överklaganstid, men det är viktigt att regeringen jobbar snabbt för att kunna hantera det, säger han.

Byggbeslut togs 2008 – har ständigt skjutits upp

Det är alltså den delen av Västra länken som går öster om Prästsjön och västra Umedalen i vägplanen för E12 i Röbäck till Norra länken som ungefär 20 personer överklagat.

Beslutet om att Västra länken skulle byggas togs redan 2008 och den sista delen av ringleden runt Umeå skulle vara färdig 2013. Men förseningarna har avlöst varandra.

Projektet ligger nu på regeringens bord där de har en handläggningstid på sex till tio månader. Byggstarten är planerad till 2018 om regeringen avvisar de överklaganden som kommer in, och då skulle Västra länken i sådant fall stå klart under hösten 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.