Trafikverket har gett grönt ljus för den här dragningen av Västra länken.

Beslut: Västra länken är fastställd

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit många turer kring dragningen av Västra länken i Umeå och dess vara eller icke vara. Men nu står det klart – Trafikverket har godkänt den arbetsplan som skickats in för att fastställa Västra länken.

Den arbetsplan för Västra länken som har skickats in till Trafikverket har godkänts. Därmed är det beslutat att fastställa vägplanen för E12 i Röbäck till Norra länken. Det är alltså den delen av Västra länken öster om Prästsjön som Trafikverket nu beslutat om. Något som kom som ett positivt besked för kommunalrådet Hans Lindberg (S).

– Det känns oerhört glädjande att vi i dag har fått det här beskedet om att det är fastställt. Det är väldigt positivt och viktigt för Umeå så att vi kan komma i gång med projektet. Vi har tidigare haft synpunkter på att Trafikverket måste jobba på i snabb takt, vilket vi tycker att de gjort, så nu känns det glädjande att kunna gå vidare in i fas två av projektet, säger han.

Räknar med överklaganden

Nu kommer projektet att läggas på regeringen där de har en handläggningstid på sex till tio månader. Enligt tidsplanen är tanken att Västra länken ska stå klar år 2021, men den som vill har tre veckor på sig att överklaga denna plan.

– Sådana här stora projekt väcker väldigt stort intresse och det finns alltid en risk med att stora projekt överklagas. Men det är inlagt i tidsplanen att överklaganden kan komma och bromsa projektet, säger Hans Lindberg (S).

Många upprörda över dragningen

Beslutet om att Västra länken skulle byggas togs redan 2008 och den sista delen av ringleden runt Umeå skulle vara färdig 2013. Men förseningarna har avlöst varandra. I september kom uppgifter om att Västra länken skulle kunna komma att stoppas helt. Många boende i området kring Prästsjön på Umedalen och vid Älvtået har varit upprörda inför dragningen. Nu återstår det att se om beslutet överklagas inom tre veckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västra länken

Mer i ämnet