Ungefär 30 grävmaskiner ska användas i arbetet under sommaren. Foto: Länsstyrelsen

Vattendragen ska återställas – rekordsummor satsas

Uppdaterad
Publicerad

Om tre år vill länsstyrelsen att de vattendrag som förstördes under flottningsepoken ska vara återställda i Västerbotten och i Norrbotten. Nu satsas rekordmycket pengar för att hinna med arbetet.

Flottningsepoken pågick mellan 1850 och 1980 och lämnade stora spår i naturen. Vattendragen rensades på block och stenar för att underlätta för trästockarnas framfart.

Nu är det totalt 20 mil flottleder i Norrbotten och Västerbotten som ska återställas fram till 2021. Projektet kallas Reborn, och är enligt länsstyrelsen det största projektet i sitt slag i Sverige. Den totala kostnaden är 124 miljoner kronor, 60 procent finansieras av EU och Havs- och vattenmyndigheten bidrar med 40 miljoner kronor.

Insekterna och fiskarna ska trivas bättre

60 personer utbildas nu som ska arbeta med att återskapa livsmiljön för fisk och andra vattenlevande djur i älvar, bäckar och åar i sommar. Tanken är att man nu genom att återställa vattendragen ska få fart på insektsfloran och skapa goda livsmiljöer för lax, öring, utter, flodpärlmussla och andra arter.

– Det känns otroligt inspirerande att vara en del av denna stora satsning på vattenvården och på att bygga eller förbättra lekbottnar, utväxtområden eller ståndplatser för de här vattenlevande arterna, säger Roger Vallin, projektledare vid Länsstyrelsen Västerbotten, i ett pressmeddelande.

Här sker arbetet i Västerbotten

Lögdeälven och flera av dess biflöden

Hörnån i Nordmalings kommun och Marsån i Vilhelmina kommun.

Umeå, Robertsfors och Skellefteå kommun i Sävarån, Rickleån och källflödena till Rickleån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.