Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här underlättar extremt mycket” – se varför Robertsfors satsar på nya digitala mätare. Foto: Berno Jonsson/SVT

Vattenmätarna byts ut i Robertsfors – läckor ska upptäckas i tid

Publicerad

Under sträng kyla inträffar många vattenläckor – som kan vara svåra att upptäcka. Nu byter Robertsfors kommun ut 2 500 gamla vattenmätare för att upptäcka läckorna i tid.

– Det här underlättar extremt mycket för oss, säger Örjan Roos, driftledare.

Med hjälp av fjärravlästa digitala vattenmätare vill gatukontoret i Robertsfors få bättre koll vid eventuella vattenläckor. Därför byts nu alla gamla vattenmätare ut.

– Det här underlättar vår felsökning extremt mycket och vi slipper gå runt och knacka dörr för att hitta vattenläckan, säger driftledaren Örjan Roos.

Frusit när vädret slår om

De hastiga växlingarna mellan kallt och varm väder har gjort att flera vattenläckor har uppstått efter att ledningar och blandare frusit sönder.

– Senast i morse kunde vi med hjälp av den nya vattenmätaren se att det läckte ut närmare 3 kubikmeter vatten i timmen i en fastighet och larma ägaren, som visserligen befann sig utomlands, men som kunde ordna så att vattnet stängdes av, berättar Emma Lundström som är chef för gator, vatten, avlopp och avfall i Robertsfors kommun.

Fastighetsägare har ett ansvar

Drygt en miljon kronor är hittills avsatt för att byta ut de nästan 2 500 vattenmätarna, ett arbete som kommer att ta ett par år. Allt för att slippa kostsamma vattenskador.

– Men vi jobbar också på att medvetandegöra hos alla fastighetsägare att det är deras ansvar att hålla varmt och frostfritt runt vattenmätare, ledningar och blandare. Det ligger i allas intresse att slippa de dyrbara vattenskadorna, säger Emma Lundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.