Vattennivåerna kommer att stiga i flera mindre åar och älvar längs kusten och nu skickas översvämningsmaterial upp från södra Sverige. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Vattennivåerna stiger i Västerbotten – nu skickar MSB sandsäckar till norr

Publicerad

Riskerna för översvämningar längs kusten ökar under de kommande dagarna. Nu skickar MSB översvämningsutrustning till Skellefteå – bland annat sandsäckar och barriärer i aluminium som kan stoppa vattenmassorna.

– Det är bra ifall det blir allvarligare, säger Christer Björkman på Umeåregionens brandförsvar.

Anledningen till att förberedelserna trappas upp är den orangea varningen för mycket höga flöden i flera vattendrag som når de större åarna Sävarån, Dalkarlsån, Rickleån och Hertsångersälven under de kommande dagarna.

Lager med materiel för översvämningar

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har ett lager i Kristinehamn med 6 000 meter barriärer som kan användas vid översvämningar. Man har även sandsäckar, maskiner som fyller på dessa och pumpar. Utrustningen kan omplaceras i landet beroende på risken för översvämningar.

Översvämningar i Västerbotten

Nu har flera kommuner och räddningstjänster i Västerbotten skickat in en begäran om att få ta del av utrustningen.

– Det gör man om man bedömer att man behöver extra resurser. Inom ett dygn kan utrustningen vara på plats, säger Elin Boman som är pressekreterare på MSB.

MSB skickar containrar med utrustning

Det som kommer att skickas till norra Sverige är bland annat containrar med barriärer, sandsäckar och en påfyllningsmaskin för sandsäckar. Även personal från MSB kan hjälpa till med insatserna om det behövs.

– Det är bra om det finns på nära håll om det skulle bli allvarligare, säger Christer Björkman, som är verksamhetsstrateg på Umeåregionens brandförsvar.

Han hoppas att den extra utrustningen inte behöver användas.

– Jag är inte så orolig, det är regelbundet återkommande med höga flöden. Det hade varit värre om det hade varnats för de större älvarna.

Personal från MSB visar upp vattenbarriärerna som finns i krisberedskapslagret i Kristinehamn. Foto: Ulrica Olsson/SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Västerbotten

Mer i ämnet