Natursatsning skapar jobb i fjällkommuner

Uppdaterad
Publicerad

De pengar som Länsstyrelsen i Västerbotten tilldelats för att skydda miljön har gett jobb i fjällkommuner. De 21 miljoner kronorna som är öronmärkta för skötsel och skydd av Västerbottens natur fanns med i vårbudgeten.

– Vi hoppas att folk märker att vi gjort statliga leder mer tillgängliga i fjällen. Kungsleden är en av de vi rustat. Det har under många år byggts upp en underhållsskuld som vi nu har kunnat ta tag i, säger Peter Jonsson som är biträdande enhetschef på naturvårdsenheten vid länsstyrelsen i Västerbotten.

Omkring ett tiotal heltidsarbeten har upprustningen gett, i främst fjällkommunerna under upprustningsskedet.

– Lägg där till alla entreprenörer, virkesleverantörer och åkare. Sammataget gör det ganska mycket, säger Peter Jonsson.

Tre nya naturreservat

Förutom satsningen kring lederna i fjällen har pengar skjutits till för att skydda skog och bilda naturreservat.

– Vi har kunnat påskynda arbetet med att skydda fjällnära urskog mellan vindelfjällen och Sorsele i Kraddsele. Här har en stor ersättning gått till en privat markägare.

– Vi har också kunnat bilda tre nya naturreservat; två i Vindeln och ett i Nordmaling, berättar Peter Jonsson.

Två övernattningsstugor har också låtit byggas i Björnlandets nationalpark som nyinvigs nästa år med nya vandringsleder och ökad yta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer