Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det har då inte tagit stopp” – se vad Lars Sundvall upptäckt när han följt fastighetsaffärerna i Boliden. Foto: Tommy Forsgren SVT

Boende i Boliden kräver fortsatt utredning av fastighetshärvan: ”Vi måste få stopp på det här”

Publicerad

De tveksamma fastighetsaffärerna i Boliden fortsätter efter Skatteverkets och Ekobrottsmyndighetens utredning som visar på misstänkt penningtvätt. Det menar Bolidenbon Lars Sundvall som kartlagt fastighetsaffärerna i Boliden de senaste åren.

– Jag tycker att de måste fortsätta utreda, annars får vi aldrig stopp på det här, säger han.

Lars Sundvall reagerade med förvåning när han såg vilka fastigheter som fanns med i Ekobrottsmyndighetens förundersökning inför rättegången mot en kvinna misstänkt för näringspenningtvätt.

– Sysslar de med antik historia eller?, säger han och syftar på att de bara tittar på äldre fall.

Nu hoppas han att myndigheterna fortsätter sina utredningar kring husköpen i Boliden även efter år 2017.

”Ligger lite i efterhand”

Åklagare Niklas Jeppsson förklarar att när det handlar om åtalet för grov näringspenningtvätt mot en kvinna i Boliden och ett mäklarpar har Ekobrottsmyndigheten granskat och utrett händelser som Skatteverket upptäckt.

– Så vi ligger lite i efterhand när vi ser mönstren och transaktionerna. Det kanske inte i enskilda fall finns anledning att stoppa en transaktion. Och att köpa en fastighet är inte en olaglig handling, säger han.

Men han stänger inte dörren för nya undersökningar. Mer om det kan du se i klippet.

Två anhållna

I veckan anhölls två män misstänkta för grov näringspenningtvätt i samband med fastighetsaffärer vid fyra tillfällen under 2019 och 2020 i Boliden.

– Det har samröre med den andra utredningen och förundersökningen i Bolidenområdet. De nekar till brott, säger åklagare Niklas Jeppsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Penningtvätthärva i norra Sverige

Mer i ämnet