Harald Holmberg I Norrbäck hoppas att vindkraftparken får tillstånd att byggas. Foto: SVT

”Det är ett väldigt orimligt beslut”

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall ville bygga 55, 200 meter höga vindkraftverk på Stöttingfjället, men miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Västerbotten sa nej i början av december. Nu överklagas avslagsbeslutet av markägare i området.

Vindkraftparken i Norrbäck är ett av flera stora vindkraftprojekt som planeras på Stöttingfjället mitt i Västerbotten, mellan Lycksele, Vilhelmina och Åsele, men som fått avslag. Vattenfall ville bygga 55, 200 meter höga vindkraftverk, men miljöprövningsdelegationen i Västerbotten sa nej.

Att ansökningar om stora vindkraftparker avslås är mycket ovanligt.

Men i de trakter där vindkraftparken planeras finns områden med höga naturvärden. Bland annat planeras ett stort naturreservat i området. Hela Stöttingfjällområdet är också områden som länsstyrelsen prioriterar när det gäller skydd av natur och bevarande av biologisk mångfald.

Hoppas få bygga

Markägare i Norrbäck har nu valt att överklaga beslutet om tillstånd och har begärt anstånd för att formulera sin överklagan till den 31 januari. Förhoppningen är förstås att mark- och miljödomstolen ska ändra beslutet.

– Vi har begärt anstånd för att få mer tid på oss, säger Harald Holmberg, en av markägarna i Norrbäck som vill att vindkraftparken ska bli av.

Varför överklagar ni?

– Vi tycker att det är ett väldigt orimligt beslut. Vi ser stora möjligheter för bygden att det här kan bli väldigt bra, säger Holmberg.

Har mött motstånd

Projektet har dock mött motstånd av samebyarna Vapsten och Vilhelmina norra. Miljöprövningsdelegationen konstaterade också i sitt beslut att det redan finns en gruva i närheten och att det därmed finns en risk att renarnas flyttled kan skadas av ytterligare en stor industriell etablering i området.

Men Harald Holmberg tycker att beslutet om avslag är orimligt.

– Dessutom är det vagt formulerat. Länsstyrelsen ville helt enkelt skicka det här till mark- och miljödomstolen. Det verkar väldigt okunnigt, säger Harald Holmberg.

Vad hoppas ni på?

– Vi hoppas på ett positivt beslut, att vi får bygga enligt de intentioner som vi och vattenfall har.

Vattenfall har inte överklagat avslagsbeslutet än.

SVT Nyheter Västerbotten berättade tidigare att miljöprövningsdelegationen också sagt nej till de 120 planerade vindkraftverken i Pauträsk, någon mil från parken i Norrbäck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraft i Västerbotten

Mer i ämnet