Foto: SVT.

Viktigt att träna rätt

Uppdaterad
Publicerad

Att träna på gym ses av många som något hälsosamt – men använder man fel teknik är skaderisken hög.

Med fel teknik belastas kroppen onaturligt och det vanligaste som uppstår är att man får problem med axlarna.

– Vi är kanske inte som allra starkast när vi jobbar över huvudet och det är lätt att det kläms lite strukturer och att man får smärta i axelleden, säger Lars Bergström, personlig tränare och sjukgymnast.

Maskiner ingen garanti

Även om man avstår från fria vikter, och använder träningsmaskiner, så är det inte självklart att man tränar rätt.

– Det går att göra fel där också. Det går att sätta sig fel, det går att sjunka igenom och det går att tappa en bra hållning även i en maskin. Ibland kan jag tycka att det finns en överdriven respekt för att faktiskt röra sig på fötter och runt fria vikter, fortsätter Bergström.

Viktigt att vänja kroppen

Fysioterapeuten Ulrika Aasa håller med om att det finns skaderisker i gymmiljön.

– Ja, självklart finns den, man kan ju bara gå till gymmen och se sig omkring. Det är många som kanske inte har riktigt koll på hur man ska utföra rörelserna, säger hon och fortsätter:

– Men i början är det väldigt viktigt att bara vänja kroppen vid att man rör sig, och att någon ser över att man inte gör något felaktigt.

Tänker på tekniken

Västerbottensnytt besökte Iksu där Kristian Eriksson är en flitig besökare. Han tänker mycket på tekniken när han tränar.

 – Jag försöker få det att ta så bra som möjligt, undvika skador och utvecklas i sporten, säger han, och får medhåll av den tidigare gyminstruktören Mia Jungell:

– Ja, absolut. Jag tycker att det är väldigt viktigt att man får tekniken rätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer