Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Folk kan fortfarande inte bete sig” – hör Mathias Blind, ordförande för Vilhelmina södra sameby om turisterna på Vildmarksvägen. Foto: SVT

Vilhelmina södra sameby kritisk till att ploga Vildmarksvägen – trots besökstappet

Uppdaterad
Publicerad

Årets besöksantal på Vildmarksvägen över kalfjället når inte upp till pandemins rekordår.

Trots färre besökare och mindre stök längs vägen är Vilhelmina södra sameby fortfarande kritisk till att ploga upp vägen på försommaren.

Inför premiären av Vildmarksvägen i år var renskötare oroliga för att turisterna skulle störa renarnas kalvning.

Turister följer inte ordningsregler

Sedan ett år tillbaka råder det stopp- och parkeringsförbud på en del av sträckan för att minska risken för störning. Trots färre besökare är Vilhelmina södra sameby fortfarande kritisk till att turister inte följer de ordningsregler som är satta längs vägen.

– Det känns som att det varit mindre turister. Men det finns fortfarande folk som inte kan bete sig. Vi har sett lösa hundar och många som ignorerat stopp- och stannaförbudet, säger Mathias Blind, ordförande Vilhelmina södra sameby.

Ordförande: ”Låt naturen ha sin gång”

Vad skulle ett drömscenario vara för er?

– En vision är att naturen själv får bestämma när vägen ska öppna. Man behöver inte ploga upp en väg för att skapa en attraktion, låt naturen ha sin gång, säger Mathias Blind.

Få bötfällningar

Hittills har polisen utfärdat två parkeringsböter till personer som stannat vid stoppförbudet. Enligt Magnus Abramsson, polis i Vilhelmina, har det varit lugnt på vägen men att det är svårt att hålla bevakning dygnet runt.

– Vi hade personal där uppe när vägen öppnade men under sommaren är vi färre som jobbar. Märker man av bekymmer måste man ringa in, säger Magnus Abramsson, polis i Vilhelmina.

Hör Mathias Blind i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer