Så här kan parlamentsbyggnaden se ut Foto: Vilhelmina kommun

Vilhemina vill bygga parlament för samer

Publicerad

I februari avgörs var den samiska parlamentsbyggnaden ska ligga och nu tar Vilhelmina kommun upp kampen om att bli samiskt center.

Vilhelmina är en av åtta orter som visar stort intresse för att få bygga en samisk parlamentsbyggnad och trycker på att den geografiska placeringen mitt i Sapmi borde väga tungt. Kommunens företrädare tänker sig Kyrkberget i centrala Vilhelmina där det redan finns ett sameviste tillhörande samiska föreningen. Vidare betonar man ortens långa samiska historia som än i dag rymmer såväl syd- som nordsamisk befolkning.

”I Vilhelmina finns en stark koppling”

I ett pressmeddelande skriver kommunalrådet Åke Nilsson (S):

– I Vilhelmina finns en stark koppling till den samepolitiska rörelsens början. Efter ett föredrag av Elsa Laula i Fatmomake hösten 1904 kom Sveriges äldsta sameförening att bildas här, Fatmomakke sameförening. Flera andra pionjärer inom det samiska organisationssträvandet har koppling till Vilhelmina, exempelvis Tomas Nilsson och bröderna Andreas och Lars Wilks, vilka var med och bildade Sveriges första centralorganisation för samer i Stockholm 1904. Torkel Tomasson var en annan historisk person som i drygt 20 år var redaktör och utgivare av Samefolkets Egen Tidning.

8 februari avgörs allt

Kommunföreträdare är inbjudna till plenum i Trondheim den 8 februari där det avgörs var den planerade samiska parlamentsbyggnaden kommer att placeras. Bland andra har Lycksele, Malå, Jokkmokk och Arvidsjaur också ansökt om att få den samiska parlamentsbyggnaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.