– Vi vill ge människor verktyg till att agera mot kränkningar, säger Jenny Saba Persson, på Rättighetscentrum Västerbotten. Foto: TT/Pressbild

Vill få folk att säga ifrån – startar gratis kurs i civilkurage

Publicerad

Alla i Umeå erbjuds nu en gratis kurs i civilkurage – detta för att få människor att säga ifrån vid kränkningar och diskriminering.

Projektet är initierats av Studieförbundet Bilda, Rättighetscentrum Västerbotten, Kristna Fredsrörelsen i samarbete med lokala föreningar. Totalt arrangeras sju workshops där deltagarna får träna på att gripa in vid våld, kränkningar och diskriminering.

– Det kommer att handla om vardagliga situationer där vi ska träna folk på att säga ifrån. Till exempel kan det handla om någon som drar ett rasistiskt skämt på en släktmiddag, säger Jenny Saba Persson, på Rättighetscentrum Västerbotten.

”Människor ångrar sig efteråt”

På Antidiskrimineringsbyrån har man blivit kontaktad av människor som utsatts för kränkningar utan att någon i omgivningen har gripit in.

– Ofta tror jag människor ångrar sig efteråt. Därför vill vi ge människor verktyg till att agera. Vi kommer att göra praktiska övningar baserade på verkliga situationer, säger Jenny Saba Persson.

Tema sexism och islamofobi

Temat för den första träffen är i februari och har temat sexism. Kommande teman är bland annat islamofobi, homo- och transfobi och ickevåld.

– Vi ser ett behov av att jobba med de här frågorna, säger Jenny Saba Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer