Ida Östensson håller upp boken där författaren Thor Rutgersson syns på bild. Foto: SVT

Vill få män att tala ut med bok: ”Många känner ensamhet”

Publicerad

Med boken ”Allt vi inte pratar om” vill Ida Östensson och Thor Rutgersson få män och killar att prata om sådant som män vanligtvis inte pratar om.

Boken bygger på bland annat intervjuer med Kodjo Akolor, Sanny Dahlbeck, Philip Botström, Ali Boulala, Daniel Hallberg och Farzad Farzaneh där de berättar om sina tankar och känslor. Det finns även tips och samtalsguider med för att få männen att sätta igång samtalet.

– Jag erkände att jag i slutet av tonåren nog tryckte mig mot tjejer i publikhaven på spelningar. Det var först efter det som vi kunder börja snacka för då vågade även andra berätta, säger författaren Thor Rutgersson.

I klippet ovan berättar Ida och Thor om pressen man kan känna som man och de stereotyper som finns.

Om författarna

  • Ida Östensson: grundare till en rad organisationer och initiativ, bland annat jämlikhetsstiftelsen Make Equal, samtyckesrörelsen FATTA och samtalsrörelsen #killmiddag. Utsågs till årets folkbildare 2015 och Årets BRIS-pristagare 2017.
  • Thor Rutgersson: författare, har skrivit både skönlitterärt och facklitteratur om bland annat folkrörelser, folkbildning, jämlikhet, jämställdhet och demokratisering. Hans två senaste böcker handlar om panikångest och psykisk ohälsa. Har producerat och programlett poddradio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.