Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vill ge ”Möjligheternas torg” ett namn

Uppdaterad
Publicerad

Här står en omtalad staty, och här har Skellefteå AIK:s SM–guld firats. Men vad heter den centrala platsen i Skellefteå? Kort och gott – Torget. Nu vill Moderaterna ge torget ett namn.

Många tror nog att torget i Skellefteå heter Möjligheternas torg, eftersom det är så det heter i folkmun. Men tittar man på kartor och i offentliga handlingar så heter det bara Torget.

– Möjligheternas torg började man säga någon gång på 80–talet, och sedan har det etsat sig fast. Vi skulle vilja ge torget ett formellt namn, säger Moderaternas Andreas Löwenhöök.

Vill bestämma namnet tillsammans

Partiet har lämnat in en motion till kommunfullmäktige, där de vill att torget ska namnges med hjälp av kommunmedborgarna.

– Man skulle kunna ha en process där folk får lämna in förslag på namn. Eller så skulle man kunna ha en omröstning på nätet, föreslår Löwenhöök.

Det är inte första gången som Torgets namn är på tapeten.

Kommit flera namnförslag

– Det har kommit in flera medborgarförslag på namn. Bland annat att det skulle kunna heta Guldtorget, något som vi själva också drivit.

Men spelar det någon roll vad det heter, rent formellt?

– Det är ju en del av Skellefteås identitet. Men vad det ska heta är vi öppna för, säger Löwenhöök, och fortsätter:

– Kanske ska det heta Möjligheternas torg i fortsättningen? Eller Idétorget? Eller guldtorget?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Västerbotten
Mer Nyheter