Foto: SVT

Vill ha svensk skolmat – nekas

Uppdaterad
Publicerad

Fler föräldrar har sökt om specialkost i skolan av etiska skäl. En pappa och lantarbetare vill ha svensk mat till sina barn. Men kommunen säger nej. Nu ska han överklaga beslutet

Många föräldrar tycker att det är viktigt vad barnen äter och var maten kommer i från. En av dem är Magnus Nilsson från Bureå som jobbar på en mjölkgård. Därför har han har ansökt om specialkost till sina två barn av etiska skäl. Han vill att barnen ska få äta mat som producerats enligt de regler som gäller för djurhållning i Sverige. Det skulle i praktiken innebära svensk mat.

– För mig är de personliga skälen helt enkelt att jag vill att mina två söner ska få äta mat som är producerad enligt samma villkor som den vi producerar här hemma, säger Magnus Nilsson.

Avslog ansökan

Men Skellefteå kommun säger att den inte kan kräva att maten ska vara svensk när de gör upphandlingar, därför avslogs ansökningen. Men Magnus Nilsson kommer att överklaga det beslutet. För han menar att han inte krävt att maten ska vara svensk.

– Jag inte begärt att de ska få mat enligt svenska regler utan mat som är producerad enligt lika regler som de vi har i Sverige. Vi måste få upp ögonen för det här. Vi kommer att hamna i det läget att vi i Sverige kommer att producera mat som vi inte har råd att köpa, säger Nilsson.

Endast vegetariskt går an

Skellefteå kommun har liksom många andra kommuner också bestämt att det enbart är vegetarisk mat som beviljas som specialkost av etiska skäl.

– Om vi skulle släppa det här fritt så skulle det princip bli en önskekost och alla barn skulle önska precis vad de vill ha och det klarar vi inte av att hantera idag, säger Peter Lundmark som är måltidschef i Skellefteå kommun.

Kämpar vidare

Men Magnus Nilsson har inga planer på att ge sig. Och han tror att fler föräldrar kommer att ta efter hans initiativ.

– Jag tror att det här är ett tecken på en ökad medvetenhet och ett tecken på ett engagemang för barnens skolmiljö och deras hälsa. Det tror jag i grund och botten är sunt, säger han.

Men i Norrtälje har en familj beviljats svenskproducerad mat av etiska skäl.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.