Så här kan framtidens elflygplan se ut. Foto: Elise

Vill satsa på elflygplan över Kvarken

Uppdaterad
Publicerad

Planer finns på flygtrafik med eldrivna flygplan mellan Sverige och Finland. Det är Kvarkenrådet som menar att avstånden mellan städerna i kvarkenregionen är perfekta för att testa och utveckla flygtrafik med eldrivna flygplan.

Kvarkenrådet, som bland annat jobbat med frågan om en ny färja mellan Umeå – Vasa, vill nu satsa på eldrivna flygplan som komplement till den reguljära flygtrafiken. Rådet har lämnat in förstudieansökan för att utveckla projektidéen.

– Elflygens nuvarande uppskattade aktionsradie och funktion passar väl in i vår geografiskt långsträckta region och skulle drastiskt kunna minska restiderna mellan regionens noder, säger Joakim Strand, riksdagsledamot i Finland och Kvarkenrådets ordförande i ett pressutskick.

Det relativt korta avstånden mellan städerna i kvarkenregionen gör att området skulle lämpa sig bra med tanke på den nuvarande räckvidd elflygen har.

– För en gångs skull är avstånden mellan noderna i Kvarkenregionen de helt perfekta, menar Joakim Strand.

Kvarkenrådet hoppas att regionen kan fungera som en testbädd för elflyget redan i början av nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.