Lotta Åman (S) (bilden), har tillsammans med Britta Flinkfeldt Jansson (S) och Lorents Burman (S) skickat in en skrivelse till näringsdepartementet. Foto: SVT

Vill uppgradera 95:an till Europaväg

Uppdaterad
Publicerad

Arjeplog, Arvidsjaur och Skellefteå kommuner vill att väg 95:s status ska uppgraderas till Europaväg. Och nu finns ärendet hos regeringen och med i en nationell plan.

Redan 2015 skickade kommunalråden i Arjeplog, Arvidsjaur och Skellefteå en skrivelse till näringsdepartementet där man bad regeringen skynda på en uppgradering av vägen.

I och med att tunneln som förbinder Skellefteå med Bodå i Norge är färdigsprängd ringde därför Arvidsjaurs kommunalråd Lotta Åman (S) av ren nyfikenhet till regeringskansliet för att höra hur det går.

– Vi fick svar idag (onsdag) att de håller på med en nationell plan och en länsplan som är under beredning där den är med. Det är inte fastställt någon tidsplan i dagsläget men däremot tyckte handläggare på näringsdepartementet att beskrivningarna från kommunerna var bra.

Förväntar sig mer trafik

Anledningen till att man vill uppgradera vägen är för att trafiken väntas öka när tunneln står klar. Därmed skulle vägen både bli bättre och säkrare.

– Att trafiken kommer öka tror vi allihopa för nu kan de köra direkt så nog kommer den öka tror vi, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.