Hör polisen om vikten av grannsamverkan för att förhindra inbrott Foto: SVT

Villainbrotten i norr minskar kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Villainbrotten minskar kraftigt inom polisregion Nord. Enligt polisen beror minskningen på samarbete.

– Vi jobbar utifrån en spelidé där så många enheter som möjligt samverkar och det är det som har gett reslutat, säger Lars Lundmark, chef för brottssamordningen inom polisregion Nord.

Redan 2011 inledde dåvarande polismyndigheten i Västerbotten ett samarbete med kollegorna i grannlänen Norrbotten, Västernorrland och Jämtland för att minska inbrotten. Ett arbete som nu verkar ha gett resultat.

Enligt siffror från brottsförebyggande rådet har också de fullbordade villainbrotten i nuvarande polisregion nord, där de fyra nordligaste länen ingår, minskat kraftigt de senaste fyra åren.

Nästan en halvering

Från 729 inbrott 2014 till 374 förra året, vilket är nästan en halvering. I år ser inbrotten ut att minska ytterligare.

– Vi har fått allt att hänga ihop som ett paket. Vi gör platsundersökningar på de flesta villainbrott vi får in. Vi analyserar varje brott, vi har dagliga uppföljning på villainbrotten och vi samverkar väldigt mycket med underrättelsetjänsten för att se vad som hör ihop, vilka iakttagelser och rörelse som finns i regionen, säger Lars Lundmark.

Kringresande ligor

Polisens arbete och kartläggning av villainbrotten visar att majoriteten av inbrotten görs av så kallade kringresande ligor från andra länder. Under de senaste veckorna har polisen arbete resulterat i att fem personer avvisats från Sverige och belagts med återreseförbud.

– Det är en del i det arbete vi lagt ner. Vi har så pass mycket information om dem så vi vet att de har bara ett uppdrag när de kommer hit och det är att begå brott, säger Lundmark som nu hoppas på ett ännu bredare samarbete med övriga polisregioner.

– De bovar som begår brott hos oss gör det också i region Bergslagen och i region Syd och därför behöver vi samarbeta och samverka för att nå resultat.

Så minskar du risken för inbrott:

  • Lås dörrar och fönster och lämna inga nycklar hemma
  • Informera grannarna om att du åker bort även vid kortare bortavaro
  • Arrangera så att lampor tänds och släcks med timer men bara när det är mörkt och helst oregelbundet
  • Installera utomhusbelysning som tänds vid rörelse
  • Be en granne tömma postlådan och skotta eller klippa gräsmattan under tiden du är borta
  • Var försiktig med statusuppdateringar i sociala medier

Källa: Samverkan mot brott, SAMBO, samverkanmotbrott.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.