Mäklare i Skellefteå bekräftar att trycket är stort och menar att det handlar om tillgång och efterfrågan- och att det är billigt att låna pengar.
– Ja, nog känns det att priserna stigit ordentligt senaste året, berättar till exempel Krister Lundqvist som är fastighetsmäklare vid Mäklarhuset i Skellefteå.
Enligt honom har det till exempel fått den konsekvensen att en budgivning kan sluta på upp emot 700 000 kronor mer än utgångspriset.
– Det blir tokigt eftersom vi riskerar att få en diskussion om lockpriser, förklarar Krister Lundqvist som menar att villapriserna här generellt sett legat lägre än jämförbara städer.
– Vad vi ser är kanske mer av en normalisering mot övriga riket, funderar han.
”Ringar på vattnet”
Aina Wikström vid Skandiamäklarna har arbetat som mäklare sedan 1970-talet och har ytterligare ett perspektiv.
– Skellefteå är en villastad men under 1980- och 90-talet byggdes nästan ingenting nytt och det blir ett uppdämt behov, menar hon som märker av trycket på flera sätt.
– Det blir ringar på vattnet-effekt. Priserna stiger i centrala stan och sedan utanför. I Skelleftehamn släppte man iväg bostäder för en liten peng för några år sedan och nu ser det helt annorlunda ut.
Likadant är det enligt henne i till exempel Kåge och Bureå.
Stor efterfrågan
Enligt mäklarstatistiken har priserna i Skellefteå stigit med 13 procent senaste tre månaderna medan priserna i Umeå stigit med 4 procent. Sett till senaste 12 månaderna har dock priserna i Umeå procentuellt sett stigit mer; 14 procent mot 13 procent i Skellefteå.
Övriga kommuner i Västerbotten finns inte med i statistiken eftersom det där varit för få försäljningar.
Även vid Svensk fastighetsförmedling konstateras att trycket nu är hårt i stan.
– Jag jobbar inte specifikt med villor men vi märker ju hur stor efterfrågan är. Snart börjar det löna sig att bygga nytt, säger Emelie Degerman innan hon hastar iväg på visning.