Mary-Astrid fick inte heta Superfastjellyfish i andranamn. Hon är glad i alla fall, säger mamman. Foto: Michael Poltermann / Privat

Ville ge dottern namnet ”Superfastjellyfish” – Skatteverket säger nej

Uppdaterad
Publicerad

Ett föräldrapar i Umeå får inte ge sin dotter mellannamnet ”Superfastjellyfish” – detta har Skatteverket beslutat.

– Det var mest för att det skulle vara en kul grej, säger mamman Emmelie Nordin.

Föräldrarna ville ge dottern mellannamnet ”Superfastjellyfish”, supersnabb manet på svenska. Skatteverket avslår ansökan och menar att namnet ”kan antas leda till obehag för bäraren”. Det anses inte vara förenligt med svenskt namnskick.

Namnet skulle förkortas till OS

Mamman Emmelie Nordin säger att namnet skulle bli så långt att de sista mellannamnen Ofelia och Superfastjellyfish skulle förkortas till OS. Tanken var att flickans hela namn skulle bli Mary-Astrid OS.

– Om hon skulle tycka det var jättepinsamt att heta så kunde hon välja att inte säga det till någon, säger mamma Emmelie.

”Det var väl under den låten hon blev till”

Det märkliga namnet Superfastjellyfish kommer från en låt av popbandet Gorillaz. Föräldrarna har många speciella minnen kopplade till låten.

– Vi har lyssnat på den väldigt ofta och... ja, det var väl under den låten hon blev till. Den har en viss betydelse för oss, säger hon och skrattar.

Namnet bytte föräldrarna till Ronja, vilket Skatteverket hade betydligt lättare att acceptera. Två månader gamla Mary-Astrid Ofelia Ronja är lika glad för det.

– Hon är jätteglad och skrattade ordentligt för första gången i dag, avslutar Nordin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.