Kommunpolitikern Lannart Arvidsson (V), menar att modellen kunde användas inom kommunens verksamheter också. Foto: SVT/Pressbild

Ville testa modellen i kommunen – fick blankt nej

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets före detta gruppledare för landstinget Lennart Arvidsson som nu sitter i kommunfullmäktige i Umeå la i slutet av förra året fram en motion att prova modellen i kommunens äldreomsorg.

– Vi hade ju under lång tid provat modellen i landstinget innan den permanentades, så det var med stor förvåning som jag konstaterade att inget annat parti trodde på idén, säger Lennart Arvidsson (V).

Han menar att modellen tvärt om skulle kunna göra kommunjobben som nu är svåra att rekrytera folk till mer attraktiva.

– Jag menade mest att vi skulle kunna prova modellen i en mindre skala, men det blev tvärnej.

Avfärdades som kostsamt

Som motargument minns han att det skulle bli ännu svårare att hitta personal till jobben eftersom det skulle behövas fler.

– Jag blir ganska frustrerad över att man inte haft kontakt med landsinget i frågan och tittat på modellen som verkar fungera bra. Istället avfärdades det som alltför kostsamt, berättar Lennart Andersson (V).

Modellen testades – men gav inte tillräckligt tillbaka

Enligt äldrenämndens ordförande Janet Ågren (S) har man redan provat arbetstidsförkortning inom kommunens äldreomsorg.

– Det blev väldigt kostsamt och ingen modell som vi såg gav tillräckligt bra tillbaka för att införa den, säger hon.

Hon beskriver också att nämnden nu arbetar med en prioriteringsordning där heltidsreformen ligger först, en reform som kostar Umeå kommun omkring 30 miljoner kronor.

-  Vi hoppas på att lyckas med denna  reform och på så vis frigöra mer tid, mertid som kan ge aktiviteter för de äldre på boendena, säger Janet Ågren (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.