Hör om intresset för den nya fonden. Foto: Helena Landstedt/TT

Vindkraftspengar från Vattenfall hoppas ge fler jobb i inlandet

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall ska sätta av delar av sina vindkraftspengar till en fond som ska låna ut pengar till lokala små företagare. Detta tror den ekonomiska föreningen Garantia, som finns i Lycksele, kommer vara ett genombrott för företagandet i inlandet.

Det är stora pengar det handlar om, drygt 200 miljarder kronor ska satsas i flera stora vindkraftprojekt i de fyra nordligaste länen under de kommande 25 åren.

Genom att få de olika vindkraftföretagen att sätta av pengar till lån för småföretagare i inlandet där vindkraftparkerna etableras tror man att det kan bli en injektion för företagandet samtidigt som det blir goodwill för vindkraftföretagen. Hur stor del av de 200 miljarderna som ska avsättas är inte klart ännu men Garantia har gjort klart med Vattenfall.

– Sen jobbar vi med att försöka övertyga övriga vindkraftföretag att sätta av pengar till oss så vi kan låna ut till småföretagare på de platser där vindkraftverken uppförs, säger Ann-Mari Sandberg som är styrelseledamot i Garantia.

Lånar till olika branscher

Företagandet kan ske inom flera olika branscher och behöver inte ha med vindkraft att göra. Lånen som Garantia ger är i storleksordningen mellan 50 000 till 300 000 kronor.

Magnus Hedberg driver ett webbföretag i Åsele.

– För mig var det helt avgörande att få ett lån via Garantia då kunde jag starta mitt aktiebolag och jobba mer med marknadsföring, säger Magnus Hedberg.

– Varken politiken eller näringslivet har förstått vilken möjlighet som nu har yppat sig. Vi kan inte bara sitta och titta på utan vi måste göra något av den här chansen att få vindkraftföretagen att låta delar av vinsterna stanna kvar i den region där de bygger, säger Ann-Mari Sandberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.