Vindsnurror får bybor att flytta

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges största vindkraftparker planeras att byggas kring Stöttingfjället, mitt i Västerbotten. En lönsam historia för många markägare, men för dom boende i byn Ledningsvall kan det kosta dom hus och hem.

Nestor Lindström och hans fru Britt-Inger Eriksson känner att dom tvingas iväg av vindkraftplanerna.

– Totalt är det 48 vindkraftverk som kommer att byggas runt vårt hus, säger Nestor Lindström.

– Vi blir helt omringade av vindkraftverk och dygnena runt kommer vi att ha ljus från kraftverken som lyser in till vårt hus och ett lågfrekvent ljud som vi tror blir otroligt störande, fortsätter han.

Vindsnurrorna kommer att vara 200 meter höga, bland dom högsta som byggts på land i Sverige och dom är oroliga för vad som händer med naturen runt Stöttingfjället.

– Det ska byggas vägar överallt här och sen sättas upp stålkonstruktioner. Ska vi inte ha naturen till någonting annat?, säger Britt-Inger Eriksson.

Rikt fågelliv hotas

Dom är också oroliga över att det fågelliv som finns runt stöttingfjället kommer att påverkas.

Enligt Nestor finns kungsörn, falkar, flera olika sorters vråkar och ugglor i området och dom tror att ljudet från dom stora snurrorna kommer att skrämma bort fåglarna.

– Det är en av Västerbottens bästa naturområden, säger Britt-Inger.

– Ska vi bara låta det förstöras av el som vi inte ens behöver, av en vindkraftpark som knappt ger några arbetstillfällen?

Försöker få ett veto mot kraftverken

Nestor Lindström och Britt-Inger Eriksson säger att vi i Sverige redan producerar den el som behövs och menar att det bara blir ett överskott som sen ska säljas. Men att priset för den elen blir för hög.

– Vi kommer inte att kunna bo kvar här, vi planerar att flytta, säger Lindström med en suck.

Dom försöker nu påverka Åsele och Lycksele kommun att lägga in sitt veto mot planerna. Hittills har dom lyckats få frågan återremitterad på två kommunfullmäktigemöten. Både Åsele och Lycksele kommun kommer att fatta beslut på senare fullmäktigemöten.

Igår berättade Västerbottensnytt om boende som jublar över vindkraften.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Västerbotten

Mer i ämnet