Vintersimmet i Skellefteå: ”Alla har längtat efter det här”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen och lördagen pågick vintersimmet i Skellefteå och det var en stor lättnad för arrangörerna att vintersimmet kunde genomföras i år.

– Det var ”just in time” att restriktionerna släppte, säger Lars Westerlund som är pressansvarig för vintersimmet.

Under fredagen invigdes den tionde upplagan av vintersimmet i Skellefteå med ispoesi. Deltog gjorde bland andra Karin Kebbe med dikten: ”Jag fångar flingorna i handen”

– Dikten är inspirerad av kärleken till mörkret och kylan. Jag tycker det känns bra att man uppmärksammar den kalla perioden också , säger hon

Karin Kebbe som bor i Stockholm passade på att maxa upplevensen genom att också ställa upp i simningen i alla grenar. Lördagens vintersim bjöd på strålande sol och 350 anmälda starter. 11 olika nationer som deltar i tävlingen, vilket är något färre än tidigare år.

Kördes digitalt förra året

– Det har varit svårt för en del att ta sig hit på grund av corona, men det är kul att exempelvis deltagarna från Argentina tagit sig hit, säger Lars Westerlund.

Förra året kördes tävlingen digitalt på grund av pandemin. Folkfesten är kanske därför extra stor i år då den nu genomförs i Skellefteå. Arrangörerna kände en stor lättnad när beskedet kom att restriktionerna skulle släppas den nioende februari.

– Det var väldigt bra planerat av statsministern, säger Lars Westerlund.

Hör en av dikterna och se några tappra simmare i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.