Flera hemmahopp förberedde sig inför Vintersimmet under söndagen med ett träningsdopp. Foto: SVT

Vintersimmet i Skellefteå växer

Uppdaterad
Publicerad

180 deltagare från 14 länder har anmält sig till tävlingarna i Skellefteå den 13 februari. Flera hemmahopp förberedde sig under söndagen med ett träningsdopp.

Det sägs att norra Sverige är glest befolkat. Men under söndagen var det i alla fall kö på ett ställe: till vinterbadarnas vak i Kågefjärden.

– Vi värmde upp med att såga upp vaken, sedan var det fritt fram att hoppa i, kommenterar en av arrangemangets ledare Jarkko Enqvist.

Höjd status

Statusen har höjts på Skellefteås vintersim. Förutom SM-status ingår tävlingarna från och med i år i världscupen som avgörs i fem länder: Litauen, England, Sverige, Estland och Ryssland. I den första deltävlingen i litauiska Jelgava kom Jarkko Enqvist på fjärde plats.

– Andra tävlingen avgörs i England helgen innan vi kör den tredje deltävlingen i Skellefteå, så det är ovisst om jag kan åka bort så nära in på vårt eget arrangemang, säger Jarkko Enqvist.

Vill du höra inslaget på finska kan du kolla här!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.