Foto: Arkivbilder

Visade upp kommunens miljöarbete i EU

Uppdaterad
Publicerad

I måndags samlades både lokala och regionala ledare från EU i Bryssel för att delta på Borgmästaravtalets konferens. På plats från Umeå var Åsa Ågren Wikström (M).

2011 skrev Umeå under Borgmästaravtalet och ställde sig därmed bakom de europeiska målsättningarna om en utsläppsminskning på 20 procent till 2020.

Under måndagen deltog Åsa Ågren Wikström (M), ledamot i Umeås kommunfullmäktige, för att berätta om kommunens arbete inom miljö- och klimatområdet. 

– I Umeå jobbar vi integrerat med social, ekonomisk, kulturell och ekologisk hållbarhet. Vi menar att det är det enda sättet att anta klimatutmaningen och att nå målen. Det har bidragit till att vi 2016 är Sveriges klimatstad och det har också hjälpt oss i vår ambition att bli Europas miljöhuvudstad, säger Ågren Wikström till North Sweden.

Framtida initiativ uppmärksammades och uppskattades

På konferensen berättade Ågren Wikström bland annat om projektet ”Green Umeå” och vilka förändringar som staden genomgår för att bli en så kallad Smart City Lighthouse.

Enligt Ågren Wikström har Umeå en lång historia av gröna investeringar och lyfte upp exemplet med stadens bussar där 25 procent av dem går på förnyelsebar energi. Kommunens presentation av framtida klimat- och energiinitiativ fick under konferensen stor uppmärksamhet och var väldigt uppskattat.

I Västerbotten har också Lycksele och Skellefteå skrivit på och lämnat in sina åtgärdsplaner för hållbar energianvändning till EU-kommissionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.