Hör varför kommunalrådet Hans Lindberg (S) och oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M) tycker att visselblåsarfunktionen behövs. Foto: SVT

Visselblåsarfunktion på gång i Umeå och Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Efter många års diskussioner är nu både Umeå och Skellefteå kommuner på väg att införa visselblåsarfunktioner – för att göra det enklare för anställda att anonymt slå larm om missförhållanden. Men i länets övriga kommuner är detta inte något som är aktuellt.

I både Umeå och Skellefteå har frågan om visselblåsarfunktioner diskuterats under många års tid. I Umeå togs den upp redan 2011 och har sedan dess bollats fram och tillbaka mellan olika instanser, innan det nu sagts ja till en intern variant i kommunens närings- och arbetsutskott.

Även i Skellefteå har frågan varit aktuell i många år och Moderaterna tycker att det tagit för lång tid att införa den variant som nu föreslås.

#tystnaden

– Tyvärr tror jag att det funnits ett politiskt ointresse i de här frågorna, säger oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M).

”Viktig symbol handling”

I Skellefteås fall handlar det om att införa en tjänst som ger medarbetare möjlighet att anonymt till en extern part meddela misstankar om missförhållanden som sedan också utreds externt.

– Vi ser det som en viktig symbolhandling eftersom vi ser att förtroendet för det offentliga och för medier minskar både här lokalt och i hela världen. Det här är ett sätt att stärka och befästa meddelarfrihet och yttrandefrihet, säger Skellefteås kommunchef Kristina Sundin Jonsson.

Kommunerna: Inget behov av det

En rundringning SVT Nyheter gjort visar att inga andra kommuner i länet har en sådan särskild funktion och de flesta uppger att de inte sett något behov av en sådan.

– Vi har istället ganska tydliga rutiner med information om vad man har för rättigheter och cheferna har skyldighet att föra ut informationen i organisationen, säger till exempel Robertsfors kommunalråd Patrik Nilsson (S).

Enligt honom är det en fråga som de vill hålla levande genom att återkomma till och prata om varje år.

”Vi har en levande diskussion”

Även i Dorotea tar man med jämna mellanrum upp frågan om meddelarfrihet och är noga med att informera om efterforskningsförbudet.

– Vi har inga policydokument men väl en levande diskussion, säger Nicke Grahn (L) kommunalråd.

Flera små kommuner i länet uppger dock att det här är en fråga som man aldrig pratat om.

– Nej, det är inget vi diskuterat varken formellt eller informellt, säger bland andra Andreas From (S), kommunalråd i Åsele.

Fakta visselblåsarfunktion:

När en myndighet upprättar en särskild kanal eller rapporteringsväg, till exempel en särskild e-postadress, för att underlätta för visselblåsare att rapportera om missförhållanden eller andra oegentligheter.

Visselblåsarfunktioner består vanligen av en kommunikationslösning till exempel i form av en särskild e-­postadress eller en telefonsvarare, en mottagarfunktion som sorterar de anmälningar som kommer in och en utredningsfunktion för de anmälningar om missförhållanden som kommer in.

Mottagaren kan finnas både externt och internt. En visselblåsarfunktion ska fungera som ett komplement till den grundlagsskyddade meddelarfriheten.

Källa: Statskontoret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#tystnaden

Mer i ämnet