Foto: SVT.

Volvo efter med tillverkningen – facket: ”Varit en stökig höst”

Uppdaterad
Publicerad

Volvo lastvagnar i Umeå har hittills haft ett bra år produktionsmässigt med 60 000 tillverkade hytter.

Men trots det ligger fabriken just nu flera hundra hytter efter i tillverkning. Hur det ska lösas är fack och arbetsgivare inte överens om.

Orsakerna till att produktionstakten släpat efter är underhållsproblem på fabriken. 

– Det har varit en stökig höst med mycket små fel och nu måste vi ta igen det här före årsskiftet. Frågan är bara hur, säger Jan-Olov Karlsson, ordförande för IF metall på Volvo Lastvagnar i Umeå.

Nu förhandlar facket med företaget om en lösning, facket förordar en kombination av övertid, fler anställda och ändrad skiftgång.

Lösningen: ”Ordentlig övertidshelg”

Volvo lastvagnars platschef i Umeå Mona Edström Frohm säger att den troligaste lösningen är en ordentlig ”övertidshelg”.

– Men att anställa mer personal är inte aktuellt, inte heller ett ytterligare skift för då kan vi inte komma in med vårt underhållsfolk, säger Mona Edström Frohm.

Hög bonus för anställda

I dag jobbar ungefär 1600 personer på Volvo Lastvagnar. Drygt 1 100 kollektivanställda, 300 tjänstemän och 200 från bemanningsföretag. Grundlönen ligger på ca 33 000 kronor plus ob-ersättning.

Dessutom får de anställda bonus. Även i år räknar facket med en bonus.

– Det kan bli så mycket som 18 000 kronor för varje anställd, enligt Jan-Olov Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.