Foto: Volvo/SVT

Volvo satsar nära halv miljard i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Volvofabriken i Umeå har dragits med stora nedskärningar. Men nu investerar koncernen nära en halv miljard i en ny linje för ytbehandling på hyttfabriken i Umeå.

Närmare 400 arbetstillfällen försvann förra året från fabriken i Umeå när monteringen flyttades till Göteborg, 312 blev uppsagda, resten löstes med bland annat pensionsavgångar. Men nu satsar koncernen nära en halv miljard på fabriken i Umeå.

Det handlar om 435 miljoner i en ny linje för ytbehandling på fabriken som tillverkar hytter till tunga lastbilar.

– Jag är oerhört glad. Det här är en jätteviktig investering för Umeåfabriken. Det är ett erkännande att den här fabriken är oerhört viktig, säger Mona Edström Frohm, platschef på Volvo lastvagnar i Umeå.

Inga nya anställs

Produktionsstart för den nya anläggningen beräknas till 2018. Investeringen kommer inte att innebära att fler anställs.

– Nej, det kommer inte att bli några nyanställningar, säger Mona Edström Frohm.

Även facket är nöjda, trots att det inte blir tal om några nyanställningar.

– Det är otroligt glädjande. Det handlar om en framtidstro som kan spridas. Vi är väldigt glada idag, säger Jan-Olov Carlsson, ordförande för Metall-klubben vid Volvo Lastvagnar i Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.