Utdrag från Willy Petterssons Facebook-inlägg. Foto: SVT

Fördomsfulla åsikter på sociala medier ska kontrolleras

Publicerad

Willy Pettersson skriver på sin privata facebook-sida om saker som kan betraktas som främlingsfientliga och fördomsfulla. Nu ska han enligt länsordföranden Petter Nilsson kontrolleras närmare.

– Vi ska titta vidare på vissa av inläggen internt, skriver Sverigedemokraternas ordförande i Västerbotten Petter Nilsson (SD) i ett mail.

På sin facebooksida skriver Pettersson bland annat att ”vi har flesta skolbränder i Europa”, ”endast i Sverige kan våldtäktsmän få skadestånd” och ”Sverige är det enda land i hela världen där man kan få barnbidrag för sin egen fru”.

”Handlar inte om rasism”

Att det skulle handla om rasism tillbakavisar Pettersson.

– Det handlar helt enkelt om att det har kommit hit en massa folk som ställer till det. Vi har öppnat gränserna för fel folk och det är politikens fel, säger han till SVT.

Sverigedemokraterna har sedan 2012 nolltolerans mot rasism och sedan Willy Pettersson berättat att han vill kandidera till kommunfullmäktige i Umeå har han enligt länsordföranden Petter Nilsson kontrollerats av partiet centralt, men partiet lokalt ska föra vidare dialog med Pettersson.

När och hur vill han inte säga, men det ska ske före mötet i februari då listan till Umeå kommun ska fastställas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.