Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Ett direkt hot mot vår existens” – hör Ingemar Israelsson som är talesperson för Svaipa sameby om vindkraftsplanerna i klippet. Foto: Berno Jonsson/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Ytterligare vindkraftverk planeras i Jörnområdet – sameby kritisk

Uppdaterad
Publicerad

Nu planeras för ytterligare en vindkraftspark i Smygheden i närheten av Jörn i Skellefteå kommun. När alla tillstånd är klara hoppas vindkraftsföretaget OX2 komma igång med arbetet inom en tvåårsperiod. Men det här är något som Svaipa sameby är starkt kritiska till.

I det aktuella området finns redan två vindkraftsparker, Aldermyrberget och Brännliden som ska byggas och nu planeras för ytterligare en. Det här är mitt i Svaipa samebys vinterbetesområde där man flyttar sina renhjordar till olika platser för att hitta bästa betet.

– En ytterligare etablering av en vindkraftspark innebär ett direkt hot mot vår existens när det gäller renskötsel, säger Ingemar Israelsson som är talesperson för Svaipa sameby.

Företag erbjuder kompensation

Sven Levin som är projektutvecklare vid OX2 som vill bygga parken i Smygheden menar att företagets målsättning är att samexistera med samebyn och andra som har intresse i området.

– Får vi alla nödvändiga tillstånd är vårt mål att bygga vindkraftsparken, men vi tar till oss samebyns argument och vi jobbar med att hitta lämpliga skyddsåtgärder och kompensation till samebyn, säger Sven Levin.

Inväntar tillstånd

Området kring Jörn finns i Skellefteå kommuns fördjupade översiktsplan och är ett prioriterat område för vindkraft.

– Det pågår en utredning på nationell nivå över hur vindkraften ska utvecklas i Sverige. Idag talar man om betydligt högre vindkraftverk, upp till 300 meter höga, än när vi tog vår översiktsplan. Så vi tittar över vilka förutsättningar det finns att bygga högre vindkraftverk i vår kommun. När det gäller det aktuella projektet, Smygheden, så inväntar vi att alla nödvändiga tillstånd ska bli klara innan vi säger ja eller nej till just det här projektet, säger Evelina Fahlesson (S) som är kommunalråd i Skellefteå.

I klippet får du följa med på renflytt och höra mer om vad vindkraftsplanerna innebär för Svaipa sameby.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraft i Västerbotten

Mer i ämnet