Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Annika Backström berättar hur unga rekryteras av nazister

Nazistisk propaganda på Sundsvallsskola – 13-åring uppges ligga bakom

Publicerad

En nazistisk sajt hyllar en 13-årig pojke i Sundsvall för att ha spridit propaganda på en skola, skriver Sundsvalls Tidning. Enligt kommunens grupp mot våldsbejakande extremism är det här ett nytt sätt att försöka rekrytera unga människor.

Det var för drygt en månad sedan som någon eller några satte upp klistermärken med nazistisk propaganda på en skola i Sundsvalls kommun. Det här uppmärksammades av en nazistisk sajt där man hyllade en 13-åring som påstås ha satt upp klistermärkena, något som Sundsvalls Tidning var först att berätta om.

Nytt tillvägagångssätt

Annika Backstöm är socialtjänstens representant i arbetsgruppen Mot våldsbejakande extremism, som funnits sedan 2015. Enligt henne är det inget ovanligt att högerextrema grupper sprider lappar och sätter upp klistermärken.

– Det är inte heller ovanligt att man via hemsidor berättar att man gjort det här och i vilka områden man varit och klistrat upp de här lapparna. Det som är ovanligt här är att man lyft fram en person på sin hemsida, säger hon.

Varför man gjort det?

Jag tror det är ett sätt att intressera yngre personer. Att man velat lyfta fram en ung person och därmed nå fram att fler ska ansluta sig till dom och den här personen, men jag kan bara gissa i det här läget, säger Annika Backstrom.

13-åring kan vara ett påhitt

Varken socialtjänsten eller den aktuella skolan vet om det rör sig om en 13-årig pojke, vilket sajten påstått. När SVT pratar med biträdande rektor på den aktuella skolan säger hon att klisterlappar sattes upp för någon månad sedan och att de då polisanmälde det men att de i nuläget inte har några uppgifter om vem det skulle vara.

– Vi har pratat med pedagoger för att de ska lyssna in eleverna om de sett något eller hört något, berättar hon.

Utnyttjande av unga

– Det kan vara en äldre person och det kan vara ett rekryteringsknep att få yngre personer intresserade av den här organisationen. Men det kan även vara en väldigt ung person som går deras ärenden och det är väl det som är vår oro – att man utnyttjar unga personer, avslutar Annika Backstrom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer