Mobilt banl-id används för att logga in på sin internetbank eller bekräfta sin identitet på andra sidor. Foto: Isabell Höjman/TT

14 dömda i stor bedrägerihärva med bank-id – offer från Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer dömdes under tisdagen för grovt penningtvättsbrott i en omfattande bedrägerihärva med bank id. De resterande elva dömdes för mindre allvarliga penningtvättsbrott. Totalt kom de över 1,5 miljoner kronor och ett av offren är ifrån Sundsvall.

De 13 offer som finns över hela Sverige blev uppringda av en man som kallade sig för Joakim Andersson. Han uppgav att han jobbade för bankens säkerhetsavdelning och fick offren att signera med sitt bank-id vilket möjliggjorde för bedragarna att länsa kontot.

Bedragarna är i åldrarna 17-33 år. En 22-åring som är inblandad i flera av bedrägerierna döms nu till 2,5 år i fängelse för grovt bedrägeri och urkundsförfalskning. En kvinna ifrån Sundsvall blev offer för bedrägeriet. Totalt lurade de henne på 127 000 kronor.

Greps efter biljakt

En 19-åring döms även han för grovt bedrägeri till ett års fängelse och en 17 åring till ungdomstjänst för grovt penningtvättbrott.

Polisen lyckades fånga bedragarna genom att avlyssna deras samtal under en tid och sedan spåra dem till en snabbmatsrestaurang i Lockarp. Efter en efterföljande biljakt kunde bilen stoppas och tre män gripas, varav såväl 22-åringen och 19-åringen.

Samtliga dömda är bosatta i Malmö med omnejd.

Första domen av sitt slag

Domen som meddelas av Malmö tingsrätt är det första kring den här typen av bedrägerier. Framöver väntas också åtal väckas för bedrägerier på totalt 100 miljoner kronor. Över 1 700 anmälningar har inkommit från hela landet om bedrägerier med bank-id sedan oktober 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.