14 meter hög skulptur har blåst omkull i Skönsberg

Uppdaterad
Publicerad

Skulpturen Spiral Reflex i stadsdelen Skönsberg i Sundsvall blåste omkull under fredagen. Boende i området hörde en smäll i samband med statyns fall – inga människor kom till skada.

De hårda vindarna i Sundsvall fick skulpturen på fall. Spiral reflex av skulptören Arne Jones är tillverkad i aluminiumplåt, 14 meter hög och placerad på Ivar Nordlanders plats i Skönsberg.

Konstnären Björn Brånfelt jobbar i byggnaden alldeles bredvid och han hörde en smäll. Och han är inte förvånad över att den togs av vinden.

Hör varför i klippet ovan.

Pernilla Berg på EQ House i Skönsberg gjorde en felanmälan till Sundsvalls kommun som under fredagen var där och kopplade ur elen.

– Det är helt sjukt. Den har landat precis vid sidan av våra blomlådor. Den liksom segnade ner långsamt, berättar Pernilla Berg som också säger att kommunen kommer hantera skulpturen nästa vecka.

Se även invigningen av statyn från 1960 då landshövding Eric Wesström håller tal, i klippet nedan .

Konstnären Arne Jones

Arne Jones föddes 1914 i Medelpad och studerade vid Ålsta folkhögskola, Konstfack och Konstakademien. Han var skulptör och bildkonstnär och avled 1976 i Stockholm.

Kring 1960 utvecklade Jones sina skulpturer från en grundform med prefabricerade standardelement, som kunde byggas upp och varieras på olika sätt. Skulpturen i Skönsberg invigdes den första oktober 1960 som utsmyckning till Folkets Hus entré (numera EQ House), och är tillverkad i aluminiumplåt i matta svarta och ljusa blanka ytor.

Källa: Wikipedia och Arne Jones-sällskapet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.