Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Krimreporter Sofia Yohannes visar upp delar av 15-åringens chattkonversation i klippet. Foto: SVT

15-åring försökte dra sig ur morduppdrag i Sundsvall – se hoten i chatten

Uppdaterad
Publicerad

Inför skjutningen i Bosvedjan i Sundsvall fick en 15-åring från Mellansverige ett erbjudande från ett kriminellt gäng om ett jobb. Betalningen skulle vara på 100 000 kronor, säger 15-åringen i polisförhör.

Utan att veta vad han ska göra för jobb så tackade han ja. När han förstår att det handlar om ett morduppdrag vill han inte längre utföra jobbet – då blir han dödshotad och i stället ”skyldig” nätverket 100 000.

Två 14-åringar har hittats mördade i Stockholmsområdet. De misstänks ha mördats för att de inte utfört uppdrag åt ett kriminellt nätverk. Det är en av polisens teorier, enligt SVT Nyheter.

När detta togs upp i SVT:s Aktuellt i går visade reportern Sofia Yohannes upp chattkonversationer där en 15-åring hotas till livet när han inte vill utföra ett mord i Sundsvall.

Knarkkriget i Sundsvall

Erbjuds 100 000 kronor för att mörda

Enligt polisförhören med pojken så har personerna i nätverket sagt att de ska spränga hans familj, och att han känner sig rädd och inte vågar gå ut.

Dessutom ska han betala de 100 000 kronorna han skulle ha fått för uppdraget, eftersom han drog sig ur och bröt sitt löfte enligt gänget.

Det här berättade Sundsvalls Tidning först.

Enligt polisens misstankar utfördes skjutningen i stället av två andra 15-åringar som rymt från ett ungdomshem i Uppland. Vi har tidigare berättat om en av dem som överlämnade sig själv till polisen två veckor efter skjutningen.

Krimreportern Sofia Yohannes visar upp hur chattkonversationen lät när 15-åringen försökte backa ur i Aktuelltstudion – se klippet här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet