18 000 länsbor får frågor om sin hälsa – ger unik bild av pandemins hälsoeffekter

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan får hela 18 000 länsbor en hälsoenkät i brevlådan, en enkät som kommer att ge en unik bild av hur två år av pandemi påverkat människors hälsa.  

Region Västernorrland har valt att göra en utvidgad enkät i samband med att Folkhälsomyndigheten gör sin undersökning av hälsoläget.

2018 gjordes en liknande större enkät, men det unika nu är att man kommer kunna skapa sig en bild av de hälsoeffekter den långvariga pandemin förde med sig.

– Det här ger oss extra viktig information, säger Nina Nordin på Region Västernorrland som är folkhälsostrateg och spindeln i det här enkätnätet. 

Kommun för kommun

– Vi kommer även att få en bild av hur det ser ut på kommunnivå, säger Nordin och berättar att enkäterna kommer att fördelas mellan kommunerna i länet.

I slutet av sommaren räknar man med att kunna sammanställa all information och senare under hösten ska resultatet presenteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.