Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hit men inte längre – rikdagsmannen Martin Ådahl (C) och EU-parlamentarikern Emma Wiesner (C) fick stanna vid fabriksgrinden vid aluminiumsmältverket. Kubal ställde plötsligt in det planerade besöket. – Absurt att jag som förtroendevald EU-politiker inte får komma in på en fabrik i Sverige, säger Wiesner. Foto: Per-Erik Ström

Kritisk EU-politiker stoppades av ryskägda Kubal – släpptes inte in på fabriken i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Först var de välkomna in till fabriken för att träffa ledningen, men plötsligt tvärvände ryskägda Kubal i Sundsvall och ställde in deras besök.

EU-parlamentarikern Emma Wiesner (C) och hennes partikollega Martin Ådahl (C), ekonomisk-politisk talesperson, är båda starkt kritiska till det ryska ägandet och har ställt krav på att Sverige tvångsförvaltar fabriken.

– Det är helt absurt att jag som förtroendevald politiker i EU-parlamentet inte släpps in på en fabrik som ligger i Sverige, säger Emma Wiesner till SVT.

Sveriges enda aluminiumsmältverk, Kubal i Sundsvall, ägs av ryska Rusal och fabriksledningen har hamnat i korselden mellan ryska ägarintressen och växande sanktionskrav från EU.

Rusal är har en tydlig del i rysk vapenindustri, menar de bägge centerpartisterna.

Ville framföra kritik

Vid det planerade besöket på fredagen tänkte Wiesner och Ådahl föra fram sin kritik mot att Kubal kontrolleras av en rysk oligark. Den svenska staten borde göra som i Tyskland där staten tagit över ryskägda företag, tycker de.

– Regeringen borde agera på en gång, menar Emma Wiesner.

Tror du att påtryckningar från de ryska ägarna kan ligga bakom beslutet att inte släppa in er?

– Det kan man definitivt inte utesluta, säger Martin Ådahl.

Vad kan EU göra för att stödja Sverige i den här frågan?

– Det som skulle kunna göras specifikt i det här fallet som rör Kubal är att EU utfärdar en tydlig rekommendation att alla rysk verksamhet på europeiskt mark ska tvångsförvaltas, säger Emma Wiesner.

Så svarar Kubal

I ett mejl till SVT Västernorrland skriver ledningen för Kubal:

”Ett besök var planerat där vi hade för avsikt att ge information om vår verksamhet. Vi kände att det hela utvecklade sig i en annan riktning än det vi diskuterade initialt, så därför ställde vi in besöket.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.