Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kubal är ett ryskägt företag, och vinst tillbaka till Ryssland blir problematiskt” – säger Jörgen Berglund (M), ledamot i riksdagens försvarsutskott i klippet. Foto: Pierre Ragnehag

Riksdagspolitikern Jörgen Berglund (M) om förslaget att förstatliga ryska Kubal: ”Det är ett allvarligt läge”

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte första gången orosmolnen hopas över ryskägda alumininsmältverket Kubal i Sundsvall, men nu kan läget vara allvarligare än någonsin. Det är kopplingen mellan det ryska ägarbolaget och kriget i Ukraina som nu är i fokus.

Flera länder i EU driver nu på för att stoppa all aluminium från Ryssland, och sanktionskravet får även stöd från den europeiska branschorganisationen för alumimiumproduktion. Det har Sundsvalls Tidning rapporterat om.

Tredje sanktionshotet mot ryskägda Kubal

Tidigare, under 2018 och vid senaste tillfället 2022, när Ryssland inledde kriget mot Ukraina, var sanktionsåtgärderna riktade mot huvudägaren av aluminiumjätten Rusal, oligarken Oleg Deripaska, men den här gången handlar om åtgärder för att stoppa rysk aluminium.

Moderaten Jörgen Berglund, riksdagsledamot från Sundsvall har tidigare lanserat tanken att att svenska staten helt enkelt ska ta över Kubal för säkra verksamhet.

Han välkomnar att C nu ställer samma krav;

– Det är fantastiskt att C också kommer upp på banan i den här frågan, säger han.

Undantag för tillverkning utanför Ryssland

Det har förts fram argument för att undanta produktion som sker utanför Ryssland, men hur åtgärderna slutligen kommer att se ut är ännu oklart.

Tidigare har Deripaska kommit undan sanktionshoten genom att minska sin ägarandel i bolaget, men nu är alltså läget annorlunda.

Skulle sanktioner sättas i verket den här gången blir läget snabbt bekymmersamt för det enda aluminiumsmältverket i Sverige.

Det handlar om 450 jobb och en miljardindustri som är viktigt för landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.