Näringsminister Mikael Damberg besöker Kubal i Sundsvall. Foto: Hans Lindblom/SVT

Näringsministern om Kubal: Vi gör vad vi kan

Uppdaterad
Publicerad

Näringsminister Mikael Damberg (S) besökte under tisdagen den hotade aluminiumtillverkaren Kubal i Sundsvall tillsammans med kommunalrådet Peder Björk (S).

Den 12 november införs sanktionerna mot Kubals ryska ägare Rusal – om inte de pågående förhandlingarna mellan EU och amerikanska OFAC, Office of foreign assets control ändrar på något.

Men det tar flera veckor att stänga smältverket i god ordning så det är nervösa dagar för de 470 anställda på Kubal nu.

Kubal

Drabbar hela industrin

Näringsminister Mikael Damberg och kommunalråd Peder Björk besökte Kubal under tisdagen och träffade även medierna.

– Läget är allvarligt, inte bara för Kubal och de nästan 500 anställda här i Sundsvall, utan även för aluminiumindustrin och verkstadsindustrin i Sverige. Så det här är ett strategiskt intresse för Sverige att se till att vi löser den här situationen långsiktigt, säger Mikael Damberg.

– Vi från svenska regeringen gör vad vi kan men vi kan inte påverka USA:s sanktioner eller ryska ägarna, de måste möta varandra, säger Damberg.

EU- och handelsminister Ann Linde (S) befinner sig för närvarande i Washington för att informera amerikanska myndigheter om hur svensk industri, och i synnerhet Kubal i Sundsvall förstås, påverkas av de planerade sanktionerna mot ryska Rusal. Foto: TT

Handelsminister Ann Linde är nu i Washington för att träffa myndigheter under tre dagar och informera om läget i Sverige. Dels vill Sverige få mer tid innan sanktionerna sätts i verket, dels vill man se en långsiktig lösning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kubal

Mer i ämnet