Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi för en dialog med regeringen i frågan” – men Sundsvalls kommunalråd Niklas Säwén (S) undviker att ta ställning till centerns förslag att svenska staten ska ta över det ryskägda Kubal. Hör honom i klippet. Foto: Pierre Ragnehag

”Stänger inte dörren för statligt ägande” – kommunen i hemliga samtal med regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Niklas Säwén (S), ordförande för kommunstyrelsen i Sundsvall ville på söndagen inte ge klart besked om han ställer sig bakom Centerpartiets krav en tvångsförvaltning av Kubal, det ryskägda aluminiumsmältverket i Sundsvall. Frågan har blivit aktuell genom nya krav på sanktioner mot Ryssland.

Niklas Säwén vill inte spekulera i hur nya sanktioner mot Ryssland och ett stopp för ryskt aluminium till Europa kan slå mot ryskägda Kubal i Sundsvall. Men han säger samtidigt att han tycker att det bra att EU och Sverige diskuterar nya sanktioner mot Ryssland.

”Vad som sägs stannar i samtalen”

Men när det gäller C-förslaget att staten måste ta över Kubal för att rädda verksamheten, där är han mer förtegen;

– Vi för en kontinuerlig dialog med regeringskansliet, men vad som sägs i samtalen stannar där, säger Säwén till SVT

”Produktionen i Sundsvall måste värnas”

Även om Kubal är ryskägt sker ju produktionen i Sundsvall – borde Kubal undantas från kommande sanktioner?

– Det är inte mitt jobb som kommunalråd att bestämma hur sanktionerna ska utformas, men vårt budskap till regeringen är att vi behöver effektiva sanktioner mot Ryssland, men samtidigt måste man värna aluminiumproduktionen i Sundsvall, säger Säwén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.