2,6 ton kvicksilver påträffat vid Östrandsfabriken

Uppdaterad
Publicerad

Saneringen av fabriksområdet vid Östrandsfabriken i Timrå visar att området förorenats av stora mängder farliga ämnen under åren. Bland annat har 2,6 ton kvicksilver påträffats på området.

Det är i en färsk rapport från konsultföretaget Sweco som den skrämmande bilden av den miljöförstöring som pågått vid Östrandsfabriken blir tydlig. Rapporten redovisar de saneringsåtgärder som genomförts och vilka miljögifter som påträffats och avlägsnats.

2,6 ton kvicksilver

De mest extrema mängderna av miljögifter gäller kvicksilver. Enligt rapporten har sammantaget över 2,6 ton kvicksilver påträffats och avlägsnats i samband med saneringsåtgärderna.

Halterna i den jord som avlägsnats från området uppgår till 28 mg per kilo vilket är över tio gånger högre än riktvärdet även för mindre känslig mark.

Förhållandevis stora mängder bly, arsenik och PAH har också påträffats på fabriksområdet.  

”Stora mängder miljögifter”

Rapporten som är en sammanställning av en rad saneringsprojekt vid Östrand är en beställning från länsstyrelsen som vill få en bild av vad företaget SCA gjort för att förbättra situationen.

Länsstyrelsen konstaterar att det handlar om stora mängder miljögifter men att man överlag är nöjd med de insatser som SCA gjort.

– De har gjort ett bra jobb, säger Maria Höglund på länsstyrelsen.

Verksamheten vid Östrand inleddes med ett sågverk redan 1868 och har sedan fortsatt med sulfatmassaindustri ända fram till idag men på fabriksområdet fanns även en klor-alkalifabrik under perioden 1946-1983.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.