Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Carolina Visser om varför det är postivt med virustulpaner i klippet ovan. Foto: Moa Lindberg/SVT

200 000 tulpaner i Sollefteå – premiär för årets festival

Uppdaterad
Publicerad

Mot alla odds lyckades paret Visser/Sjölund odla tulpanlökar utanför Sollefteå – trots kallt klimat och lerjord. Till helgen öppnar portarna till Tulpanfestivalen med 200 000 blommande tulpaner.

På morsdag öppnar den nordligaste tulpanlöksodlingen i världen – tulpanfestivalen i Backsjön utanför Sollefteå. Carolina Visser, från Holland, och hennes man Hasse Sjölund har planerat 200 000 tulpaner i 60 olika sorter på deras bakgård.

– Ingen i Holland tror att vi kan odla högre upp än Stockholm, men vi har lyckats. Från och med söndag fram till 18 juni kommer tulpanerna blomma i omgångar, säger Carolina Visser.

Historisk trädgård

Besökarna brukar komma från Vilhelmina i norr till Stockholm i söder. I år kan de gå genom tulpanodlingen och få en historisk genomgång från när paret planterade de första lökarna 2008 till årets nyheter.

– Jag berättar min resa från Holland till tulpanodlingen idag. Vi gifte oss i tulpanlandet 2016, det är bland annat en av delarna som jag berättar om, säger Carolina Visser.

Se odlingen och hör Carolina Visser om varför det är positivt med virustulpaner i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.