Foto: Scanpix

Så ska män sluta slå

Uppdaterad
Publicerad

Går det förändra en man som slår? Numera börjar allt fler kommuner erbjuda samtal till de våldsamma männen.

Vi har mött en av männen som går i samtal, han får heta Kalle i vårt reportage. Han sökte själv hjälp, efter att ha slagit sin hustru. Han kände att han gått för långt.

– Jag gjorde det efter påtryckning via syskon bland annat, att nu var det dags att sätta ner foten och gå vidare.

Medveten om vad han gjort

Kalle mötte Hans Lundberg, på socialkontoret i Sundsvall. De har träffats i samtal i några veckor nu.

– Jag upplever att Kalle har stora förutsättningar att klara det här – han är medveten om vad han gjort, säger Hans Lundberg.

Än är verksamheten för ny i Sundsvall för att man ska kunna dra några slutsatser av den. Resurscentrum mot våld i Örnsköldsvik däremot har jobbat på det här sättet i fyra år och har aktuell statistik. I fjol hade de tjugo män och två kvinnor i samtal. Majoriteteten är mellan 30 och 40 år.

– Vet man nåt om möjlighet att förändra en man som slår? Det är svårt säga. Det finns dom som säger att en man som slår alltid fortsätter. Det finns dom som säger att en man som slår alltid fortsätter. Men det finns en, gammal visserligen, usökning från Norge säger att mer än 50 procent går att förändra, går att bota, säger Hans Lundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.