Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här kan du se hunden som Emma Nordin filmat när den springer efter en älg. ”Det är onödigt att stressa djuret”, säger Aron Holmberg som är jägare. Foto: Emma Nordin, Ylva Holmgren/SVT

Lös hund jagade älg i Kovland – fångades på film

Uppdaterad
Publicerad

En älg kommer rusande på ängen utanför Emma Nordins hem i Kovland och efter kommer en lös hund. Hon filmade jakten genom fönstret.

– Jag lade upp den på sociala medier men ingen har hört av sig om vems hunden är, säger Emma.

När Emma tittade ut genom sitt fönster fick hon se en älg som försöker springa ifrån en hund. Hon filmade jakten en bra stund innan älgen och hunden försvann längs vägen.

– Jag har jägare i familjen som sa att det är ju dags för älgarna att kalva snart och då är det inte så bra att hundar springer löst, berättar Emma.

Uppsikt över sin hund

Från den 1 mars till 20 augusti måste man som hundägare ha extra stor uppsikt över sin hund ute i naturen, skriver Naturvårdsverket på sin hemsida.

Detta framgår av paragraf 16 i Lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter. Där står att hundar ska hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt.

Enligt hundens ägare så hade hunden rymt och var tillbaka i sitt hem samma dag.

Se filmen här ovanför som Emma Nordin tog på älgen och hunden.

Vad gäller för hundar i naturen?

När vilda djur får ungar, till exempel älgarnas kalvningssäsong, får hunden inte springa lös i skogen. I de allra flesta fall betyder det koppel.

Samma sak gäller nära betande djur, eller om man befinner sig i renbetesland eller naturreservat.

I vissa naturskyddade områden är det förbjudet att ha med sig hund under vissa tider på året. Mer information om var det finns sådana begränsningar kan du läsa på Naturvårdsverkets hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.