Under den lugna ytan i Sundsvallsbukten ligger 23 000 tunnor fyllda med kvicksilver och rostar.

23 000 gifttunnor – ingen vill ta ansvaret

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen vill ta upp och undersöka några av de gifttunnor som dumpades i Sundsvallsbukten på 50 och 60-talet men i dagsläget är det oklart om och när det blir någon bärgning av tunnor..

De 23 tusen tunnorna som dumpades i Sundsvallsbukten, och antagligen även på andra håll i Bottenhavet, innehåller kvicksilverhaltig katalysatormassa. Nu har tunnorna rostat sönder och giftigt kvicksilver hotar att läcka ut i havet. Länsstyrelsen vill bärga tre tunnor för att undersöka miljöriskerna och behöver hjälp från de två företag som anses ansvariga för dumpningen men på Akzo Nobel vill man i nuläget inte utlova någonting. 

– Rent generellt så är det så att där vi har ett ansvar så tar vi ett ansvar men det är inte klargjort i det här fallet så därför måste vi vänta på ansvarsutredningen. Det är Länsstyrelsens ansvar att ta reda på vem eller vilka som har ansvaret men det har inte gjorts än, säger Maria Fiskerud, kommunikationschef på Akzo Nobel. 

Inte heller Fortum som är det andra utpekade företaget vill uttala sig om ansvaret för gifttunnorna och man kan misstänka att båda företagen är livrädda för att ta på sig någon form av ansvar med tanke på att en eventuell bärgning av samtliga 23 tusen tunnor skulle kosta enorma summor. Och Akzo Nobel backar även på den frågan.

– Jag kan inte kommentera det i nuläget, vi vill se ansvarsutredningen först, säger Maria Fiskerud på Akzo Nobel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dumpade gifttunnor

Mer i ämnet