Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mark- och miljööverdomstolen har beslutat om vilka som ska betala för bottenundersökningarna av de dumpade gifttunnorna i Sundsvallsbukten. I videon kan du höra reportern Fredrik Israelsson, som följt fallet, svara på tre frågor om beslutet. Foto: Nanny Lögdal/SVT, Arkivbilder

Mark- och miljööverdomstolen: De ska betala undersökningen av gifttunnorna i Sundsvallsbukten

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljööverdomstolen ändrar beslutet om vilka som ska betala för planen för bottenundersökningarna av de dumpade gifttunnorna i Sundsvallsbukten.

Ansvaret flyttas från företaget Bygglim till Fortum Ljunga Kraft i likvidation – som krävs på 3,2 miljoner plus ränta på beloppet.

Följetongen om de runt 23 000 gifttunnor som dumpades i havet utanför Sundsvall under 1950- och -60-talen fortsätter.

I en rättsprocess som först avgjordes i Mark- och miljödomstolen handlade det om att fastställa vilka som skulle betala kostnaderna för planen för hur undersökningarna av tunnorna hur ska gå tilll. Undersökningar som beordrats av Länsstyrelsen i Västernorrland.

Dumpade gifttunnor

Mark- och miljödomstolen kom fram till att företaget Bygglim Sverige AB – som ingår i Nouryonkoncernen – skulle få notan, men Bygglim överklagade domen. Tvisten gick därefter upp i den högre instansen Mark- och miljööverdomstolen, som nu kommit med ett beslut som går stick i stäv med domen i den lägre instansen.

Saknar tillgångar

Domstolen som lyder under Svea hovrätt kommer fram till att det i stället är Fortum Ljunga Kraft AB i likvidation som ska stå för kostnaderna: 3,2 miljoner kronor jämte ränta. Dessutom ska företaget betala Bygglims rättegångskostnader.

– Vi tar inte ens ställning till om tunnorna ska tas upp eller inte, det här handlar om kostnaderna för att ta fram en undersökningsplan, säger hovrättsrådet Rickard Backelin angående domen.

Mark- och miljööverdomstolen konstaterar att Fortum Ljunga Kraft i likvidation är overksamt, och inte längre har några fungerande bolagsorgan och inte heller några ställföreträdare. Men:

”Äganderätten till bolagets tillgångar påverkas emellertid inte och inte heller ansvaret för bolagets skulder”, skriver domstolen i sitt beslut.

Domen kan överklagas till Högsta domstolen.

SVT har varit i kontakt med Fortum Ljungakrafts rättsliga ombud som meddelar att man vill avvakta med att kommentera domen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur det gick till när 23 000 giftiga tunnor dumpades i havet utanför Sundsvall. Foto: Truls Wallin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dumpade gifttunnor

Mer i ämnet