Maria Höglund på länsstyrelsen i Västernorrland berättar att de bedömer att tre företag bär främsta ansvaret för de dumpade gifttunnorna utanför Sundsvall. Foto: SVT

Utredning klar – företag ansvariga att undersöka gifttunnor på havsbotten

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals tunnor med kvicksilverhaltig katalysatormassa dumpades i havet utanför Sundsvall under 50- och 60-talet.

Nu finner länsstyrelsen att tre företag gemensamt bär ansvaret för att bekosta och genomföra en undersökning av tunnornas påverkan på miljön.

Det har krävts en lång och komplicerad utredningsprocess för att avgöra vilket eller vilka företag som bär ansvaret för de dumpade gifttunnorna.

Nu meddelar Länsstyrelsen Västernorrland att den bedömer att tre företag är ansvariga att genomföra miljöutredningar: Fortum Ljunga Kraft AB, Bygglim Sverige AB och Inovyn Sverige AB.

Dumpade gifttunnor

Om företagen inte självmant inleder undersökningar, kan länsstyrelsen bli tvungen att besluta om att så ska ske. Ett sådant beslut går enligt Maria Höglund vid länsstyrelsen att överklaga. Myndigheten ska inom kort föra samtal med de berörda företagen.

Hör Maria Höglund vid Länsstyrelsen Västernorrland berätta mer i spelaren ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur det gick till när 23 000 giftiga tunnor dumpades i havet utanför Sundsvall. Foto: Truls Wallin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dumpade gifttunnor

Mer i ämnet