Foto: SVT/Arkiv

Kvicksilvertunnorna: Bygglim får stå för kostnaden för undersökningsplan

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolen dömer kemiföretaget Bygglim att betala för den undersökningsplan för de 23 tusen dumpade kvicksilvertunnorna som företaget på eget initiativ låtit göra. Bygglim har krävt att Fortum Ljunga Kraft skulle stå för kostnaderna på cirka 3,4 miljoner kronor vilket domstolen alltså nu avvisar.

Domen i Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt, där kemiföretaget Bygglim krävde Fortum Ljunga Kraft på ersättning för den undersökningsplan för de 23 tusen dumpade kvicksilvertunnorna i Sundsvallsbukten som företaget på eget initiativ låtit göra, innebär att Bygglims krav avvisas. Bygglim får alltså stå för kostnaden på cirka 3,4 miljoner kronor på egen hand.

Domen kan få betydelse för ansvarsfrågan

Domstolen grundar sin bedömning på att Bygglim, som numera ingår i Nouryon koncernen, tagit över allt ansvar för PVC-verksamheten vid Stockviksverken, inklusive det offentligrättsliga ansvaret för avhjälpande av miljöskador.

Domen avgör inte frågan om ansvaret för de 23 000 dumpade tunnorna med kvicksilverhaltigt innehåll men kan enligt chefsrådman Elisabet Wass Löfgren komma att få betydelse för hur regelverket kring avhjälpande av föroreningsskador ska tillämpas. Det kan i sin tur få betydelse i process som pågår hos länsstyrelsen i Västernorrland kring bedömningen av ansvarsfrågan när det gäller tunnorna.

Bygglim ska analysera domen

Så här kommenterar Bygglim domen:

”Mark- och miljödomstolen har fastställt att Fortum Ljunga Kraft var det bolag som dumpade tunnorna, men domstolen har trots detta landat i att Bygglim ska bekosta undersökningsplanen. Enligt miljöbalken så ska det bolag som dumpade tunnorna också ta ansvar för dem, därför tycker vi att det är rimligt att Fortum Ljunga Kraft, som dumpade tunnorna, också ska ta ansvaret. Det är dock för tidigt att kommentera Mark- och miljödomstolens beslut i detalj, nu ska vi analysera beslutet och överväga nästa steg.”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se hur det gick till när 23 000 giftiga tunnor dumpades i havet utanför Sundsvall. Foto: Truls Wallin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dumpade gifttunnor

Mer i ämnet